welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Het broeide in de vogelbuurt. Irritaties bij bewoners, stukken in de krant, beschuldigingen aan het adres van gemeentebestuur en raadsleden. Wie de schoen past trekke hem aan. Wij bezochten de afgelopen week de buurt, spraken met bewoners en vonden het niet nodig nog meer olie op het vuur te gooien. De meeste betrokkenen, onder wie de wijkagent, delen die mening met ons. 'Laat de vogelbuurt nu even met rust'.

'Dit wordt het mooiste plein van Nederland.'

Hilversum ondervond dat er niet veel voor nodig is om een broeierige situatie te laten escaleren. De buurt verzekert dat het inmiddels al de hele week rustig is. Maar de media-aandacht blijft voor naweeën zorgen. 'Dat is nergens goed voor,' zegt wijkagent Cor Viersen. 'Wij waren er al hard mee bezig. Op mijn spreekuur met woningcorporatie Dudok en de gemeente kwam de vraag naar voren hoe we het Ooievaarplein zouden gaan aanpakken. Daarbij bespraken we wat te doen met de jeugd, met Hilversummers van allochtone oorsprong, gewoon met álle buurtbewoners. Dat had op een natuurlijke manier al onze bijzondere aandacht. Helaas heeft een buurtbewoners de krant erbij gehaald, waarna de bom barstte. Dat weerhoudt ons er niet van om door te gaan met waar we al mee bezig waren'.

DE POSITIEVE ZIJDE

Cor Viersen ziet ook de andere kant van de medaille. De oplossing is nu in een stroomversnelling is gekomen, omdat er ineens veel meer in kaart is gebracht. De aandacht heeft bepaalde ogen geopend. Men wilde ook graag bereiken dat er contact tot stand kwam met de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Dat verliep nl. moeizaam verliep. Maar aan het begin van de week stonden er allemaal wel, samen met een grote groep vaders. Die betrokkenheid was volgens Viersen precies wat hij wilde. Dat is dus winst.

De wijkagent legt er de nadruk op dat het probleem door is veroorzaakt. Hij wil niet spreken over Marokkaanse jeugd of Turkse jeugd als de schuldigen. 'Nee, het is de jeugd. Die is nu eenmaal lastig, vooral hier. Ze moeten hier leren met elkaar om te gaan. Dat proberen de politie, gemeente, Jeugdzorg en alle maatschappelijke partijen ze in goed overleg bij te brengen. 'Heus, het komt goed hier in deze wijk. Let maar op, heel Nederland kent het Ooievaarplein nu. Al is er nu helaas even een keerzijde, dit wordt straks het mooiste plein van Nederland.'

LAAT HET EVEN BETIJEN

De wijkagent hoorde dat Lonsdalejongeren op internet het plan lanceerden om massaal naar het Ooievaarplein in Hilversum te trekken. 'Ze wilden iedereen die er niet autochtoon Nederlands uitziet wel even de wijk uit rammen. Dat zijn situaties die we kunnen voorkomen door de wijk nu met rust te laten. Het gaat om partijen die na wat er gebeurd is weer goed aan elkaar moeten wennen. Met dat proces zijn we nu volop bezig. Stoor ons daarbij even niet'. In de luwte en buiten alle media-aandacht om wordt er een bewonerspanel samengesteld dat ïnventariseert waar de buurt vooral behoefte aan heeft en hoe dat verwezenlijkt kan worden.

WE HOUDEN ONS EVEN GEDEISD

Intussen blijven de meningen onder de bewoners verschillen over de vijver op het plein. Ideaal voor onschuldig spelende kinderen, maar ook voor wie rotzooi wil trappen. Die is wellicht te laat opgeleverd; als die al in de lente klaar was geweest hadden kinderen er geleidelijk mee kunnen leren omgaan. Een mevrouw oppert om bomen op het plein te zetten. 'Niet die paar sprieten die de volgende maand zullen worden geplant, maar meteen een groep volwassen bomen. Die zouden veel van de ongewenste geluiden dempen. En het geeft ook meer fleur aan het nieuwe plein. De architect wil dat blijkbaar niet, maar die zal zelf wel in een groene wijk wonen.'

Als het Ooievaarplein niet spoedig opfleurt - de wijk en de instanties die voor een bloeiende wijk zorgen werken er echt hard aan - kunnen bewoners zich altijd tot raadsleden wenden. Anders dan de krant schrijft willen die hun verantwoordelijkheid niet ontlopen en blijven ze niet gemakzuchtig langs de kant staan. Maar openlijk op onze borst rammen dat wij het wel even regelen is niet in het belang van de weerkerende rust.

Dick Klees

 

Verkiezingsprogramma