welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht
Gisteren verschenen er 2 artikelen in resp. de Volkskrant en de Gooi en Eemlander over een brief die burgemeester Bakker heeft gestuurd aan Den Haag. Hij stelt voor de verkiezingen voortaan op zondag te houden. Artikelen die vragen oproepen, verbazen, maar ook irritatie, afschuw en schaamte opwekken.

De burgemeester was kennelijk erg moe na de verkiezingen van maart en juni. Hij en zijn ambtenaren moesten wel 20 uur achtereen werken en de volgende dag weer fit 'achter de balie staan.' Merkwaardig, want onze burgervader zelf is de laatst maanden opvallend veel afwezig bij discussies en raadsvergaderingen: privé-omstandigheden, vakantie ... Bovendien: is het nou zó erg om 1x per 4 jaar wat overuren te draaien? In menig 'echt' bedrijf is dit wel vaker het geval.

Maar dan over de inhoud, refererend aan het artikel in de Volkskrant.
Bakker wil voortaan verkiezingen op zondag. Hij weet dat er in Nederland mensen zijn die die dag als een rustdag beschouwen, voornamelijk vanwege hun geloofsovertuiging. "Dat gebeurt overal in het buitenland ook, dus waarom niet hier?" zegt Bakker. Maar we zijn hier in Nederland en niet in het buitenland!

Op de vraag of het niet een politieke aanslag is op de SGP, antwoordt onze burgemeester: "Nou en? Ik hoor in andere landen ook geen bezwaren van protestanten luthersen en katholieken. Ik denk dan ook dat Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks) en misschien ook Job Cohen (PvdA) daar wel voor voelen. Dan zijn we in ieder geval het land van Arie Slob (fractievoorzitter CU: redactie) voorbij."

Iets verderop wordt de vraag gesteld of de burgemeester geen schuldgevoel heeft ten opzichte van deze groep, als hij zijn zin krijgt. Het antwoord van de eerste burger van Hilversum: "Als je ziet hoe de SGP denkt over vrouwen en homofielen dan zal ik ze zeker niet missen. Ik zal ze wel missen in het Nederlandse landschap als ik zondag zo'n familie naar de kerk zie gaan in Scherpenzeel of Staphorst. Dat is toch een mooi gezicht."

Tenslotte wordt aan de eerste Hilversummer gesteld dat hij to
de verdenking laadt de orthodoxen te pesten.
"Ik ben pragmatisch. Ik heb het voorgelegd aan mijn ambtenaren en collega-burgemeesters en zij zijn er allemaal enthousiast over."

Vandaag hebben Christen Unie en CDA hierover vragen gesteld in een brief aan de burgemeester. Leefbaar Hilversum heeft zich hier uiteraard 100% achter geschaard.

Het is niet de eerste keer dat burgemeester Bakker uitspraken doet die een man in zijn positie onwaardig zijn. Ik ben erg benieuwd of Alexander Pechtold, het boegbeeld van de partij waartoe Bakker behoort, op de hoogte is van deze ideeën en wat hij er van vindt.

Leefbaar Hilversum is een liberale en sociale partij. Ook al ben ikzelf het persoonlijk vaak oneens met de standpunten en opvattingen van de SGP en religieus orthodoxen, stemmen is een grondrecht en ik vind dat er met iedereen de mogelijkheid moet krijgen te kunnen kiezen en stemmen. En als dat betekent dat het dan juist níet op zondag kan, dan heb ik daar geen moeite mee. Dat heeft met respect te maken voor andersdenkenden, hoe klein die groep ook is. Oordeelt u zelf.

De burgemeester had beter een brief kunnen schrijven met het dringende verzoek te zorgen voor veilige, goed werkende stemmachines of een pleidooi te houden voor een onderzoek naar internet-stemmen. Dat is pas constructief en zou getuigen van visie en betrokkenheid.

LH had zich neergelegd bij het feit dat we deze slecht functionerende burgemeester zijn pensioengerechtigde leeftijd zouden laten bereiken als burgervader in Hilversum medio 2011. Maar ons geduld is toch echt op.
We wachten de (schriftelijke) beantwoording van de gestelde vragen af, maar eigenlijk vinden we dat hij beter zelf kan opstappen.

Foto van de toekomst: op zondag, in Staphorst? Ik moet er niet aan denken.
Een helm is trouwen véél veiliger ....


Peter van Westing

Verkiezingsprogramma