welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht
De incidenten van de afgelopen periode maken duidelijk dat de tunnel niet zo veilig is als we zouden willen. Helaas leven wij in een maatschappij waar geweldsincidenten aan de orde van de dag zijn. Karen Heerschop; voormalig fractievoorzitter en toenmalig wethouder van Leefbaar Hilversum, heeft over de tunnel opgemerkt dat het geweldig was dat Hilversum eindelijk de zo gewenste voetgangers- en fietserstunnel kreeg, maar dat zij hoopte dat het een tunnel zou zijn waar haar dochters veilig doorheen zouden kunnen fietsen.
Volstrekte veiligheid is een utopie; maar wij denken wel dat de aanwezigheid van cameratoezicht de veiligheid zou verhogen. Natuurlijk mag hiermee geen schijnveiligheid worden gecreëerd. Zelfs als de beelden van de camera’s 24 uur per dag zouden worden bekeken, zou hulp voor een slachtoffer als van de steekpartij eind februari, waarschijnlijk te laat zijn gekomen om de steekpartij te verhinderen.
Dat neemt echter niet weg dat camera’s preventief werken. Een mogelijke dader weet dat de kans dat hij gepakt wordt groot is. Als hij er zich niet door laat weerhouden verhogen camera’s de pakkans achteraf. Dat met bewakingscamera’s  het probleem alleen maar wordt verplaatst gelooft LH niet. Het is niet voor niets dat mensen zich in tunnels – relatief - onveilig voelen. Daders wanen zich daar onbespied.
Leefbaar Hilversum vindt overigens wel dat de camera’s bij voorkeur geplaatst zouden moeten worden in het kader van een integraal veiligheidsbeleid voor het gebied van en naar de tunnel. Daar zou bijvoorbeeld ook een goed alcoholbeleid deel vanuit moeten maken. Op die wijze zouden we – met behulp van de politie - echt werk kunnen maken van het vergroten van de (gevoelens van) veiligheid in het centrum van Hilversum. LH heeft de burgemeester, als verantwoordelijke voor de veiligheid, hierover vragen gesteld.

Marianne Berenschot,
fractievoorzitter

Verkiezingsprogramma