welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Na alle commotie van de afgelopen week over de chocolaterie in Shoppingcentre Hilvertshof en de al dan niet terechte conclusie van een heuse muizenplaag, was er voor Peter van Westing alle reden om polshoogte te gaan nemen.

Toch een vreemde zaak: veel ophef door de eigenaar zelf, die volgens collegawinkeliers van Hilvertshof echt nergens op slaat, ten koste gaat van het imago en klanten kost. Maar waarom zou hij zichzelf in de vingers snijden? De chocoladepiek ligt juist rond de paasdagen (met als goede tweede Sint en kerstman). Bovendien, áls het waar zou zijn, dan kan dit toch wel schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Op een regenachtige zaterdagmorgen was ik om half tien al in het overdekte winkelcentrum en toog op weg naar de hoek van de versstraat. Daar trof ik in Chocolaterie Brouwer de eigenaar en een medewerker aan in een nagenoeg lege winkel. Zij verkochten de restanten van wat een grote paashit had moeten zijn voor halve prijs.

Eigenaar de heer Brouwer mocht vanwege de uitspraak van een kort geding niets meer over de muizenkwestie vertellen. Dat besluit respecterend heb ik wat foto’s genomen van wat toch wel muizensporen leken te zijn (muizen urineren terwijl ze zich voorbewegen, zo heb ik uit betrouwbare bron). Of toch niet? In ieder geval een triest gezicht, zo’n lege zaak.

Ik ging ook even langs bij de Volendammer Viswinkel, iets verderop om daar polshoogte te nemen. De eigenaar bleek zelf geen last van muizen te hebben (muizen en vis is immers geen combi), maar hij ergert zich hevig aan de manier waarop de heer Brouwer dit heeft gespeeld. 'Waarom geen normaal overleg met de bewaking en met de verhuurder? Dit is slecht voor alle winkels in het winkelcentrum' beweert hij.

Direct onder de chocolaterie is de kaashandel gevestigd. Als er iets is dat muizen lekker vinden… De eigenaar was niet aanwezig, maar een medewerker gaf aan dat zij in het verleden wel last van muizen hebben gehad. 'Dan was een telefoontje naar de bewaking voldoende en kwam Rentokil om de muizen te verdelgen. Dus waarom heeft de eigenaar van de chocoladezaak dat niet gewoon gedaan?'

Tot slot nog even langs bij de muizenexpert bij uitstek, dierenwinkel Heeman. Zijn commentaar: 'Het kan best kloppen dat er muizen in die zaak zijn geweest. Het plafond is er open en ze hebben maar erg weinig ruimte nodig. Hij had dit gewoon met de bewaking of de verhuurder zelf kunnen opnemen. Over het algemeen zijn zij zeer voor rede vatbaar. Ik denk dat er wat anders achter zit. Via via heb ik gehoord dat het niet zo best gaat met de zaak van de heer Brouwer. Door ophef te maken en een muis in een val uitgebreid onder de aandacht te brengen wil hij onder zijn vijfjaarscontract met de exploitant van Hilvertshof uit,'

Er leven dus nog al wat gedachten en de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Leefbaar Hilversum vindt dat dit verder onderzocht moet worden. Muizen kunnen een gevaar voor de volksgezondheid zijn en het is onhygiënisch als zij in winkels van de voorraad snoepen. Verder is dialoog altijd de beste manier om problemen op te lossen. Hopelijk gebeurt dat op een fatsoenlijke wijze, da is het beste voor alle partijen.

Toen ik naar buiten liep moest ik concluderen dat ik in ieder geval geen muizen door de paden heb zien flitsen.

Peter van Westing

Verkiezingsprogramma