welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

In de Gooi en Eembode deze week is een artikel te lezen over de laatste editie van de Dag van de Democratie.

Input hiervoor is het betoog dat Marijke Koets van D66 op hun website heeft geplaatst.

 

In het artikel gaat Koets in op het feit dat het evenement zijn doel voorbij schiet en dat het budget niet in verhouding staat met het resultaat.

Wat ik jammer vind, is dat er geen enkele blijk van waardering wordt geuit aan het raadsteam en de ambtenaren, die de afgelopen jaren hebben geprobeerd ‘er iets van te maken.’

Er zijn vele uren gaan zitten in het bedenken van een geschikte datum,  een thema, activiteiten, presentatie etc. De winter was niet geschikt, want het was koud en iedereen liep met een grote boog om de kraampjes op de Gooise Brink heen.

Daarom uitwijken naar de zomer, in combinatie met Hilversum Alive en het afscheid van burgemeester Bakker. Wederom geen succes: slecht weer was de grote spelbreker.

 

Al met al zien we de laatste jaren dat het niet meevalt om de aandacht van de burger te trekken en deze te interesseren voor locale democratie.

Zelf heb ik de indruk dat het niet zozeer ligt aan het jaargetijde of de thematiek die wordt gekozen voor zo’n dag. Nederland individualiseert in rap tempo. Mensen zijn erg op zichzelf en met zichzelf bezig. Kijk maar naar alle sportclubs die smeken om vrijwilligers. ‘We betalen toch al contributie?’


Kijk naar afgelopen winter. Hoeveel mensen vegen hun stoep schoon of sterker nog: doen dit ook voor de buurman of buurvrouw die slecht ter been is? 

We surfen, facebooken en twitteren heel wat af en hebben overal ene mening over, maar wat weten we nou eigenlijk over de buurman of buurvrouw? Sterker nog: wat dóen we nu voor die buurman of buurvrouw?Leefbaarheid begint bij niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan de ander. Laten we daar nou eens een punt van maken! Mensen dienen hier ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

 

Het is goed om te lezen dat D66 met andere alternatieven komt, maar het is wel wat laat. Zij hebben, net als de andere coalitiepartijen overigens, niet meegedaan en meegedacht over de organisatie de afgelopen jaren.

Dan is het wel erg makkelijk oordelen achteraf. De beste stuurlui … vult u zelf maar aan.

 

Er zal dit najaar alsnog een evaluatie van de Dag van de Democratie plaatsvinden. Er is geen sprake van afstel, maar uitstel. Hopelijk neemt D66 dan haar verantwoordelijkheid door actief te participeren en niet, zoals al die anderen in de maatschappij, vanachter de zijlijn blijven toekijken.
Leefbaar Hilversum wil het budget van 15.000 euro, dat nu jaarlijks beschikbaar is voor de organisatie, besteden aan 3 bijeenkomsten per jaar in de diverse wijken. ‘De raad weet van wijken.‘


Enige maanden van tevoren wordt een wijk benaderd en kunnen mensen aangeven over welke onderwerpen zij willen praten. Er wordt een top 3 gemaakt, een geschikte locatie in de wijk gezocht waar het gesprek wordt aangegaan met de raadsleden en het college. Na afloop is er dan gelegenheid om nog wat na te praten met een frisje, biertje of goed glas wijn. Iedere Hilversummer is uiteraard welkom!


De raad komt dus naar de mensen toe. Op deze wijze wordt de ‘hobbel’ voor mensen om altijd maar naar het raadhuis te komen, weggenomen.

 

We moeten naar goede alternatieven blijven zoeken om de Hilversummer te bereiken.

Dus D66, schroom niet en neem een proactieve houding aan! Net als wij.Peter van Westing
Verkiezingsprogramma