welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Hilversum heeft de woonzorgcentra en de woondienstenz?nes ontdekt. Na het geslaagde voorbeeld van St. Jozeph wordt nu enthousiast gewerkt aan het project Lieven de Key. Misschien iets te enthousiast, want uiteindelijk zullen er weer veel functies op een betrekkelijk klein terrein komen.

Deze week heeft de commissie Stad zich gebogen over het plan van aanpak voor de vernieuwing van de wijk Van Riebeeck. Ook daar is een woondienstenz?ne gepland. Het kan veel voordelen bieden om allerlei centra bij elkaar te brengen. Maar de lijst is erg lang:  Een nieuw Groot Goyland, een wijkcentrum dat Nova Zembla vervangt, een dokterspraktijk met apotheek en fysiocentrum, de Hummelingschool, een aparte gymzaal, woningbouw? dus bestaat het gevaar dat het weer proppen wordt.

 

Te veel op te kleine plek

 

Van ?Lieven de Key? hebben we geleerd wat er gebeurt als je mensen plotseling confronteert met een project waarop ze niet hebben gerekend. Daarom vindt LH dat het vanaf begin af duidelijk zijn wat de consequenties zijn van deze opzet. Want het is nogal wat: de lijst van functies die er in de woondienstenz?ne moeten worden ondergebracht is lang. Dat is opnieuw erg ambitieus. Geen punt als er plek genoeg voor is. Maar de ruimte op het Bontekoeterrein (groen op het kaartje) is beperkt. Wij vinden dat deze woondienstenz?ne geen tweede Lieven de Key mag worden als het gaat om communicatie met de buurt en onverwachte massaliteit.

 

Van begin af aan duidelijkheid

 

De wijkbewoners zullen van meet af aan moeten horen wat de bouwhoogten kunnen worden, zodat niemand daar in een finaal stadium mee verrast kan worden.

De lessen uit Lieven de Key zijn: beter communiceren en eerlijk aangeven wat de omvang gaat worden. Bewoners moeten weten wat - vertaald naar omvang en hoogte - de consequenties zijn van de op zich mooie verlanglijst. We zijn er tijdig bij: de nieuwe Riebeeck mag geen tweede Lieven de Key worden.

Dick Klees

Verkiezingsprogramma