welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Op 13 oktober werd het congres Maak de stad! gehouden in het mooie Zwijgergebouw in Amsterdam. Ja, dat waar die brug doorheen loopt. Onderwerp was de stedenbouwkundige verandering die momenteel plaatsvindt.

 

Wat en wie maakt nu die stad? Wat komt daar allemaal bij kijken? 'Een verbinding van onderzoekers, beleidsmakers en politici voor het ontwikkelen van mooie steden' (quote van de spreker). Interessant ook voor Hilversum, waar de komende jaren in Noord, het stationsgebied en langs de Larenseweg in Oost veel gaat gebeuren. De wereldberoemde stedenfilosoof Charles Landry nam de zaal mee in een duizelingwekkende beeld- en spraakwaterval door vele steden over de hele wereld. Zo kreeg je een impressie hoe verschillend steden zijn: saai, sprankelend, kunstig, ruim, vol, druk, mooi, groen, lelijk…


Enkele mooie uitspraken van hem die bij mij zijn blijven hangen:

  • People change, cities change

  • Make tunnels beautiful (erg mooie foto’s van verlichting: iets voor de saaie Beatrixtunnel?)

  • Ho do you combine creativity and ethics?

  • 30 years ago: first comes the job, then de city to live (80%).
  • Now: first you choose the city and secondary the job (64%)

  • From only functional to sensitive

  • What is the cost of NOT thinking creatively: 50 years of ugliness!

 

Daarna was het tijd voor de workshops. Ik had me opgegeven voor een fietstocht door Amsterdam Noord om langs de diverse hedendaagse en toekomstige stedenvernieuwingsprojecten te biken. Enkele projecten die we bezochten: winkelcentrum Noord dat een station van de Noord-Zuidlijn krijgt en een facelift, de Molenwijk (de Bijlmer van Noord) waar 'iets' mee gaat gebeuren, het Shell-terrein (overhoeks) waar woningen en kantoren komen, het NDSM-werfterrein, waar in een loods een 'stad in een stad' is gemaakt en studentencontainers (zoals die bij het Raadhuis komen).


INSPIREREND

Al met al een zeer inspirerende dag, waarbij me is opgevallen dat er in de zeer ruimtelijke omgeving van zowel Noord als langs het IJ, geen enkel gebouw hoger is dan 45 meter. De meeste zelfs niet hoger dan 30 meter. Op deze manier is er harmonie ontstaan tussen bouw en omgeving. Mooie vormen, lijnen en overgangen. Ik houd dan ook mijn hart vast als ik denk aan de vier woontorens die op het stationsplein zullen verrijzen.

 

WEINIG HILVERSUMMERS

Helaas heb ik geen andere raadsleden of ambtenaren Ruimtelijke Ordening gezien. Jammer, had het college en zijn ambtenaren maar een bezoek gebracht aan een stad met een dergelijke situatie. Nu vrees ik dat vele generaties tegen hoge, kale muren aan moeten kijken als zij met de trein gaan reizen of 'gezellig' willen winkelen in het centrum.

 

Gelukkig kon ik mijn sombere gevoel weglachen door de zeer grappige epiloog van sneldichter Nico Dijkshoorn die de dag afsloot met een cynisch-kritische kijk op de stad en een hilarisch verhaal over de vierkante meloenen die hij op een van de slides van Charles Landry had gezien.

Peter van Westing

Verkiezingsprogramma