welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Afgelopen woensdag in de discussie is gesproken over het schokkende bericht in de krant enige weken geleden, waarin wethouder Jan Rensen aankondigde dat de entree (gevel) van het voormalige hoofdgebouw gesloopt zal worden.

Wie de ontwikkelingen heeft gevolgd van het  terrein van de voormalige gasfabriek, moet wederom vaststellen dat de ontwikkelaars weinig gelegen laat liggen aan behoud van ons industriële erfgoed.

Door niet te communiceren met burgers die zich inzetten voor behoud van dit erfgoed of sporen daarvan die als wegwijzer naar het verleden wijzen, gaat er weer een tastbaar stukje geschiedenis verloren.

Door afspraken met de Historische kring Albertus Perk niet na te komen, is van enig behoud van dit stukje industrieel erfgoed geen sprake meer en dus een gepasseerd station. Door een laconieke houding van de projectontwikkelaars is zelfs de intentie van de raadsmotie uit  2007, waarin alle fracties voor behoud van de karakteristiek gevel hadden gestemd, niet meer uitvoerbaar. Een excuus van de wethouder over het proces wat is gevoerd en dat het glas-in-lood raam behouden blijft, is een schrale troost. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Niets kan ons nog herinneren aan het voormalig NSF terrein, wat toch zo nauw verbonden is met de geschiedenis en ontwikkeling van ons dorp. De tastbare verwijzing van Hilversum als weversdorp is de bekende speld in de hooiberg.
Heeft de gemeente hiervan nu iets geleerd?

Dat zal moeten blijken bij de ontwikkeling van het terrein op de voormalige Aloysius Mavo aan de Prins Bernhardstraat. Een beetje creatieve architect moet toch deze zeer karakteristieke ingang van de school kunnen inpassen bij de ontwikkeling van het bouwplan?


Wederom een gemiste kans. Hilversummers, let op uw zaak!


Jan Spaans
Verkiezingsprogramma