welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Henny Rooke uit Hilversum-Noord reageerde op onze vorige artikelen op
website en in de Gooi en Eemlander over het zwerfvuil. De foto’s logen er niet om: overvolle containers, verwilderde tuinen, matrassen op straat...We
zijn samen met hem ter plaatse eens gaan kijken, eerst in de Smitsstraat in het noordelijkste puntje van Hilversum.

Henny en zijn vrouw hebben het goed voor elkaar. Een fraaie, goed onderhouden huurwoning met daar een zelf gebouwde serre  en in het verlengde daarvan een heerlijke besloten tuin. De heer Rooke is zichtbaar trots op zijn stulpje. “Des te gekker was het, toen we hoorden van Woningcorporatie de Alliantie dat onze huizen op de nominatie staan om, net als de flats, te worden gesloopt. Een felle actie heeft er toen echter voor gezorgd dat ons rijtje en het rijtje daarnaast gelukkig mogen blijven.” De heer Rooke in een rasechte Hilversummer die al meer dan dertig jaar met veel plezier in Noord woont. Lekker dicht bij de hei en veel groen in de buurt.

Henny Rooke vervolgt: "Ruim 95% van de oorspronkelijke bewoners is reeds verhuisd en de te slopen flats worden tijdelijk bewoond door veel studenten en allochtonen die er tegen een lage huur wonen. Zij doen niets aan onderhoud en daarom verloedert de buurt zo”  Op onze vraag wanneer die flats gesloopt zullen worden, antwoordt hij dat er nog geen datum bekend is. 
Daarna volgt nog een ronde door de buurt. De afvalcontainers zijn nu geleegd, waarschijnlijk als reactie op het stukje in de krant. “Maar binnen enkele dagen zullen deze weer uitpuilen,” zo vreest de heer Rooke.
In de eens zo mooie tuintjes bij de flats staat het gras decimeters hoog, er staan zelfs oude autowrakken in geparkeerd en er liggen delen van motoren.
 
We lopen langs een opstaand riool dat hij zelf met een slot heeft afgesloten om te voorkomen dat er kinderen in vallen. Matrassen liggen in een tuin, evenals bouwpuin, een koelkast en een autoband naast een container. Veel ramen zijn dichtgespijkerd. Het doet denken aan de verpauperde Oostblokwijken. Een deprimerend gezicht.
 
HIER MOET ECHT IETS AAN GEBEUREN
 
Leefbaar Hilversum heeft een ware campagne ontketend tegen de vervuiling van ons dorp. Met de GAD is al gesproken en binnenkort hebben we een afspraak met de hoofduitvoerder van de gemeente om eens te bekijken of in een aantal wijken en buurten de frequentie en kwaliteit van de schhonmaak kunnen verhoogd. Ook zal er in het kader van preventie op scholen (verplicht) meer aandacht moeten komen. Tevens zal er beter toezicht nodig zijn. Dat kan door het uitdelen van forse boetes, maar ook door elkaar aan te spreken op het niet te tolereren gedrag van het dumpen van afval.
 
LH zal aan de Alliantie vragen of, zolang de flats nog niet gesloopt worden, er toch in de tuinen en perken enige vorm van onderhoud plaats kan vinden. Ook de tijdelijke bewoners willen wij vragen om hun leefbaarheidsverantwoordelijkheid te nemen en af en toe de snoeischaar door hun tuintjes te halen en het afval af te leveren waar het hoort. Alleen als we allen ons beste beentje voortzetten, kan Hilversum écht spic and span worden.
 
Leefbaar Hilversum zal zich de komende tijd zichtbaar actief blijven inzetten. Blijft u ons volgen en ondersteunen in de vorm van suggesties en reacties. Mail of bel ons!
Peter van Westing
Verkiezingsprogramma