welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Landelijk is er in alle gemeenten sprake van overlast van honden en de handtekeningen die ze achterlaten (lees: hondenpoep). Maar vooral in Hilversum is dit al sinds jaar en dag de grootste ergernis onder de burgers. Keer op keer is er naar een oplossing gezocht die naar tevredenheid voor mens en dier zou zijn, maar dat mocht tot op heden niet baten. Er is een aantal jaren geleden zelfs een prijsvraag voor burgers door de PvdA uitgeschreven om achter de juiste oplossing te komen. Helaas, helaas, het mocht niet baten.

 

KWESTIE VAN BESCHAVING

Sinds een aantal jaren rijdt er een  poepzuiger rond. Maar ook dit peperdure apparaat biedt geen afdoende oplossing.  We moeten de oplossing meer zoeken bij de hondenbaasjes. Het is namelijk meer een kwestie van normen, waarden, beschaafdheid en respect voor de medemens en zijn omgeving. Dus de hond regelmatig uitlaten in een voor hem geschikte omgeving (dus niet op het trottoir, voor de deur of stoep van de buren.

 

BETERE HANDHAVING

Maar hoe bereiken we dit nu? Misschien door een lik-op-stuk-beleid van beboeten als de hond op heterdaad 'betrapt' wordt te weten 60 Euro voor het baasje. Maar ja, de Boa’s (Bijzondere opsporingsambtenaren) kunnen niet heel Hilversum in de gaten houden. Daarom heeft Leefbaar Hilversum voorgesteld om alle Boa’s te machtigen tot het bekeuren van hondeneigenaren die hun hond in verboden gebied uitlaten. Dit in combinatie met toezicht op fout parkeren en zwerfvuil enz.

 

BEHOEFTEN

De gemeente Hilversum gaat in allerlei behoeften voorzien om de hondenbezitters tegemoet te komen door uitlaat- en uitren-/losloopgebieden te realiseren. Er komen ruimmiddelen, afvalbakken en bebordingen. Ook wordt de poepzuiger volop ingezet. Om de overlast van de hondenpoep daadwerkelijk de kop in te drukken is een waterdichte regelgeving en aanlijn- en ruimplicht noodzakelijk. Wij realiseren ons dat de hondenbezitter hondenbelasting betaalt. Maar dat geeft hem geen vrijbrief om de viervoeter ongeremd en overal zijn behoefte te laten doen.

 

Eigen hondenpoep opruimen, buiten Hilversum

vaak de normaalste zaak van de wereld.

 

POEPVRIJ HILVERSUM

Binnenkort komt er een financieel overzicht van alle gemaakte kosten om dit nieuw ingezette beleid tot een succes te maken. Leefbaar Hilversum hoopt dat Hilversum voor iedereen weer poepvrij leefbaar wordt! In Blaricum, Eemnes en Laren werkt dit beleid tot veler tevredenheid, hopelijk binnenkort ook in Hilversum.

 

Mirjam Kooloos

 

Verkiezingsprogramma