welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht
Het nationale schaakkampioenschap 2008 is dinsdag 1 april geopend en wordt de komende twee weken op het Mediapark gehouden. Dat is een leuke gebeurtenis die toch een beetje triest stemt. Want na enkele prachtige jaren zal het dit keer de laatste maal zijn dat dit topevenement in de mediastad wordt gehouden.
.
 
In 2006 slaagde ik er in het tot dan in Leeuwarden gehouden schaakfestival naar Hilversum te halen. Vrijwel iedereen was enthousiast. Burgemeester Ernst Bakker was blij met de komst van dit grote sportevenement naar Hilversum, GroenLinks-gedeputeerde Albert Moens zorgde er voor dat de provincie Noord-Holland een ruime subsidie verstrekte. Het mediapark stelde de grote studio 22 ter beschikking, een indrukwekkend aantal sponsors in Hilversum stelde in contanten en/of in natura bijdragen van gemiddeld € 10.000 ter beschikking van de organisatie. TCN, Dutchview, Wentink Evenementen, het NOB, HOCRAS, Kroymans, ABN/AMRO en Tulip Inn stonden op de nog veel langere sponsorlijst. Het enthousiasme was groot, ook bij de ondernemersvereniging STRO en de Hilversumse schaakwereld. Eindelijk was er weer een nationaal sportevenement in Hilversum, dat hadden we al heel lang niet meer meegemaakt. Sportief Hilversum telde weer eens mee in de landelijke pers. Alleen reageerden sommige politieke partijen wat afkerig, misschien omdat ze mijn initiatief ten onrechte als een Leefbaar Hilversumactie zagen.
 
Maar dit jaar is het dan voor het laatst. Het vertrek van dit nationale kampioenschap was onnodig, maar de politieke wil om het te behouden ontbrak. Niet bij PvdA-wethouder Jan Rensen. Die was in de loop van de tijd als sportwethouder zeer enthousiast geworden en zocht naar varianten waarbij het Nederlandse kampioenschap in Hilversum zou blijven. Ook gedeputeerde Moens reageerde positief op het idee van continuering. Maar er kwamen in Hilversum geen voorstellen en wethouder Rensen liet weten dat het over en uit was.
 
Ik denk dat we dankbaar moeten zijn voor die drie mooie jaren en ook voor de inzet van Jan Rensen. Maar de oorzaak van het onnodig verdwijnen van dit voor Hilversum veel media-aandacht opleverende evenement zat al een beetje in het verkiezingsprogramma van de PvdA.
Vol trots werd daar ruim twee jaar geleden in vermeld dat de PvdA in de periode 2006 – 2010 grote sportevenementen naar Hilversum zou gaan halen. Maar merkwaardig genoeg werd er in de tekst één negatieve uitzondering bij voorbaat vastgelegd. In het programma werd opgenomen dat hierbij met name niet aan de schaaksport werd gedacht alsof het een verwerpelijke en mensonterende vechtsport betrof.
De schrijver van het programma, de huidige PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager, heb ik vele jaren in de raad als een slim politicus meegemaakt, maar soms kreeg je wel eens de indruk dat hij een natuurlijke afkeer had van alles waarbij nagedacht moest worden. Maar om dat ook nog eens in een verkiezingsprogramma vast te leggen...
 
Intussen is Nijmegen druk bezig het kampioenschap binnen te halen. Er zijn ambitieuze plannen om van Nijmegen de schaakstad van Nederland te maken. Iets wat velen juist met Hilversum voor hadden. Afgelopen zaterdag werd het Hilversumse Schaakgenootschap voor het eerst in zijn bestaan kampioen van Nederland. Hulde!
Jan Nagel
ex-fractievoorzitter LH
Verkiezingsprogramma