welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij de miniconferentie “Leegstand te lijf”, georganiseerd door wethouder Jan Rensen in het oude GAK–gebouw op het Stationsplein, dat al sinds ‘mensenheugenis’ leegstaat. Een mooiere locatie kun je niet bedenken.

 

Het stationsgebied in Hilversum moet straks een bruisende en uitnodigende ontmoetingsplek worden. Het voormalige GAK-gebouw, overblijfsel uit de jaren 80, gaat hierin een centrale rol spelen.

 


Architect Onno Greiner heeft bij het ontwerp van dit duurzame en gebruiksvriendelijke gebouw de mens centraal gezet. Bij het hergebruik van zijn ontwerp wordt dit uitgangspunt weer nieuw leven ingeblazen. Met een hedendaagse visie op lifestyle en het gebruik van de ruimte.
Projectontwikkelaar Lips Capital Group  geeft het een nieuwe bestemming die past bij deze tijd: een combinatie van wonen, werken, winkelen en leren midden in de Mediastad. Geïnspireerd door de nieuwe gebruikers en aangepast aan hun wensen.

 

Wonen

In nauwe samenwerking met Dudok Wonen ontwikkelt Lips Capital Group 56 starterswoningen in het gebouw. De studio’s en 2 tot 3 - kamerwoningen variëren in grootte van 35 tot 70m2. Ze hebben elk een andere indeling en door de bestaande, ruime terrassen hebben de meeste woningen een mooie buitenruimte. Elke woning beschikt over een fietsenstalling in de kelder plus een privéberging op de verdieping. Bij de grote appartementen zijn overdekte privé parkeerplaatsen beschikbaar. 

 

Ontmoeten en werken

Stationsplein25 wordt een ontmoetingsplek – in het hart van de Mediastad en naast het NS trein en -busstation met meer dan 20.000 reizigers per dag! Hilversum bruist van de creativiteit en is een broedplaats voor ondernemers. In Stationsplein25 wordt deze energie samengevoegd in een Ondernemerscentrum. Ontmoeten, ondernemen, (samen)werken en van elkaar leren.
Het gebouw wordt voor iedereen toegankelijk. Snel een kop koffie meenemen of rustig blijven zitten bij een gezond ontbijt of lunch, klanten ontmoeten of een afspraak met een vriend of vriendin – alles kan! Kom je met de auto dan kun je gebruik maken van de privé parkeerplaatsen onder het gebouw of in de parkeergarage Silverpoint aan de Schapenkamp.

 


Indeling begane grond


Leren

Binnen het totaalconcept van Stationsplein25 is ‘Leren’ ook niet weg te denken. Het beoogde gebruik door het Luzac college voor educatie biedt volop mogelijkheden. Niet alleen middelbaar onderwijs, maar ook kennis delen, workshops organiseren, trainingen geven.

Winkelen

De begane grond van het nieuwe Stationsplein25 is transparant. Open, met glazen puien en overal mogelijkheden om het gebouw binnen te komen. De uitstraling is spannend, robuust, puur, maar tegelijkertijd toegankelijk en vriendelijk.
Naast alle benodigde faciliteiten om te ontspannen, te werken en te ontmoeten is er voldoende ruimte voor een ‘city’ supermarkt, een bloemenkiosk en andere nuttige winkels voor de alledaagse behoeftes van bewoners en passanten van het stationsgebied.
De flexibele ruimtes op de begane grond en eerste verdieping worden met deze invulling zowel overdag als in de avonduren intensief gebruikt.

 

Ik moet zeggen dat ik direct erg enthousiast was over de plannen. De variatie tussen wonen, werken, winkelen, leren en ontspannen vind ik prima. Ook de uiterlijke vormgeving met kleuren ziet er fleurig uit.

Ik hoop alleen dat de winkelruimte niet voor teveel geld zal worden verhuurd. Dat  krijg je opnieuw veel leegstand. Daar maak ik met toch nog wel zorgen over, gezien het feit dat er veel sociale woningbouw voorzien wordt en de inkomsten die hier gemist worden, moeten gecompenseerd worden door de overige bewoners en gebruikers. Enfin, dit is alleen nog maar de blauwdruk. Vergunningen moeten nog worden aangevraagd en concrete plannen van aanpak en financiële uitwerking nog worden opgemaakt. Ik ben in ieder geval blij dat deze joint venture van gemeente, projectontwikkelaar en Dudok Wonen iets heel moois kan gaan worden.eerste verdieping


Wethouder Rensen was zichtbaar trots: “De gemeente is natuurlijk geen makelaar, maar zal als intermediair partijen tot elkaar brengen in de toekomst.” Deze uitspraak geeft mij gemengde gevoelens. Hij heeft eerder een verzoek van Leefbaar Hilversum en GroenLinks om voor 3 langdurig leegstaande panden aan kop van de Larenseweg, contact op te nemen met de eigenaren en te kijken of er (tijdelijk) jonge creatieve ondernemers in gehuisvest zouden kunnen worden, na aandringen geaccepteerd maar uiteindelijk bleek na ruim een jaar dat hij daar geen enkele inspanning voor heeft gedaan. Blijkbaar was er aan die 3 panden geen (politieke)eer te behalen. Nu kan Rensen ‘scoren‘ met een grootschalig project. Mijn motto is: wie het kleine niet eert ….. Ook dergelijke kleine projecten kunnen leegstandbestrijding tot een succes maken, verloedering tegengaan en een economische stimulans geven voor een specifieke buurt.

 

Ik hoop dat het uiteindelijk goed gaat komen op het Stationsplein, maar dat Rensen en zijn ambtenaren ook de uitdaging oppakken om ook iets te doen aan al die leegstand in kleine winkels in buurten als de Kleine Drift, bij de Gijsbrecht en Kerkelanden. Niet alleen groot denken, maar ook klein durven.

 

Peter van Westing

Verkiezingsprogramma