welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Talentvolle vrijwilligers beter dan ruziënde besturen

 

Over de stelling die de Gooi- en Eemlander deze van deze week hoeven we niet lang te praten. Natuurlijk moet Hilversum een lokale omroep hebben, zoals we lokale pagina's in de regionale krant kunnen lezen en ook lokaal nieuws vernemen uit het huis-aan-huisblad. De democratie werkt nu eenmaal beter naarmate mensen beter geïnformeerd zijn. Daar mag per Hilversummer best ruim drie euro per jaar aan worden besteed. Dat de oude omroep niet de beste van het land was is ze vergeven. Maar dat ze niet kon boekhouden brak haar op.

 

Hoe je een goede lokale omroep organiseert is een andere vraag. De tijd van de kabel die in ieder huis binnenkwam is voorbij. We kunnen nu kiezen uit verschillende aanbieders. En alleen UPC wil op zijn kwijnende analoge kabel nog wel voor veel geld het lokale signaal doorgeven. Wie via Digitenne of een eigen schotel kijkt kan dat helaas niet ontvangen.

 

De nieuwe plannen van RTI Hilversum gaan niet meer uit van dat inmiddels ouderwetse standpunt. De I staat namelijk voor Internet. Bijna iedereen heeft wel een aansluiting op het web, en als je dat niet kunt betalen zijn er subsidies mogelijk. Door op radio, televisie én internet aanwezig te zijn hoeft niemand nog lokaal nieuws te missen. Het gebruiksgemak is ook groter: je zoekt precies dát filmpje op dat je graag wilt zien. Studio-035 koerst daar ook op aan. Guus Beijer is de vader van een van hun briljante programma-ideeën: In naam van de straat.

 

Nergens anders dan in Hilversum is zoveel kennis op programmatisch gebied beschikbaar. Nergens anders zijn zoveel enthousiaste omroepmensen die die kennis willen overdragen op minstens even enthousiaste vrijwilligers.

Maar hoe organiseer je dat? Niet door het alleen als doelstelling te formuleren in het businessplan voor een nieuwe omroep. Niet door er alleen maar bestuursleden over te laten vergaderen. En zeker niet door bestuursleden van rivaliserende omroepen-in-oprichting er onderling over te laten ruziën.

  

Het meest opbouwende wat een bestuur voorlopig kan doen is talentvolle vrijwilligers kansen te bieden en open te staan voor een soepele samenwerking. O ja, én een kloppende boekhouding bij elkaar te cijferen.

 

Dick Klees

 

 

Reageer op de stelling van de Gooi- en Eemlander: Lokale omroep is overbodig

Verkiezingsprogramma