welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Enige weken geleden stond in de Gooi- en Eemlander opgetekend dat wethouder Jan Rensen vond dat Hilversum er spic and span bij lag. Hoezo spic and span! Ik woon sinds twee jaar in Hilversum en moet helaas constateren dat mijn wijk Oud Oost er steeds meer op achteruit gaat. De afgelopen weken heb ik regelmatig door Hilversum gefietst en er gezien dat er inderdaad buurten en wijken zijn die er onberispelijk uitzien, Zij zouden zo in Zwitserland kunnen liggen, zó schoon is het er. 

 

Helaas is dat niet overal zo. Ik woon in een buurt die dicht bij het station ligt en waar veel mensen doorheen lopen. Ik moet zeggen dat de mentaliteit van “Ik gooi mijn afval netjes in de bak” langzamerhand wordt vervangen door “Ik woon hier toch niet, dus wat kan het mij schelen.” Of het nu gaat om zwerfvuil of vuilniszakken dumpen bij de overvolle container tegenover mijn huis (bestemd voor het appartementencomplex), matrassen weggooien bij het oude benzinestation. Je zou verwachten dat de gemeente hierop zou anticiperen door beter te handhaven door bijv. de milieupolitie boetes te laten uitdelen of gewoonweg wat vaker en beter schoon te maken.

LAAT MAAR WAAIEN

Over het laatste een leuke anekdote: iedere maandag doet de reiniging een poging mijn buurt schoon te maken. Er loopt een meneer met een blower die het zwerfvuil uit alle hoekjes blaast en zijn buit op een grote hoop weet te krijgen. Helaas is zijn collega met de bezemwagen in geen velden of wegen te bekennen. Eén windvlaag…. en alles vliegt in het rond. De meneer met de blower haalt zijn schouders op en loopt verder.

Ik heb de klantenservice van de GAD gebeld om te vragen of het vuil dat naast en achter de container van het betreffende appartementencomplex valt, eens kan worden opgeruimd. Al dat afval waait mijn tuin in. Een vriendelijke dame zegt dat zij het op de actielijst zal zetten. Na enige weken is er nog steeds niets gedaan: weer bellen en weer hetzelfde verhaal. Ter ondersteuning ook maar een mail gestuurd. 

WEDEROM WEKENLANG GEEN ACTIE

Daarom van de week, na mijn tuin voor de zoveelste keer ontdaan te hebben van plastic zakken, papier en lege blikjes, in een uiterste poging maar via bureau Wijkzaken om actie gevraagd en gedreigd om anders de wethouder te informeren. Daar werkt een dame die gelukkig wel van wanten weet. Diezelfde dag nog is de container eindelijk schoongemaakt.

Bovendien komt er een volgende week een inspecteur van de GAD langs om eens van gedachten te wisselen. Je moet wel erg veel geduld hebben of heel erg boos worden, wil er iets gebeuren. De foto’s bij dit artikel zijn maandag 28 april 2008 gemaakt. Een wel heel helder bewijs dat wethouder Rensen er volledig naast zit.

 

ACTIE TEGEN ZWERFVUIL IN HILVERSUM

Leefbaar Hilversum wil de komende tijd meer aandacht vragen voor dit probleem en zal aan het college vragen stellen om inzicht te krijgen over de afspraken die de gemeente contractueel heeft gemaakt over de frequentie en kwaliteit van het schoonmaken. Ook de service en bereikbaarheid van zowel gemeente als GAD laat zeer te wensen over en dienen verbeterd te worden. Deze afspraken dienen goed tegen het licht gehouden te worden, vragen om óf betere controle op de uitvoering óf dienen aangepast en/of verder genuanceerd te worden.

 

Heeft u klachten, foto’s, maar ook suggesties of ideeën om dit probleem een halt toe te roepen? Mail of bel dan naar het secretariaat van de LH fractie. Bereikbaarheidsinfo vindt u op deze website (zie de blauwe balk bovenaan).

Peter van Westing

Verkiezingsprogramma