welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Hart voor Hilversum heeft tijdens de Discussie op 1 juli een initiatiefvoorstel gedaan tot verstrekking van een energiebox aan mensen die het financieel niet breed hebben.

Eigenlijk is het een uitbreiding van een initiatief van de SP van vorig jaar.


 

 


In zo’n energiebox zitten een aantal producten die, als je hen aansluit in huis, een besparing op de energierekening kunnen opleveren van wel €100,- per jaar. Het gehele project omvat ca. 2000 van deze boxen en kost de gemeente € 125.000.

1400 Klanten van de Wet Bijzondere Bijstand ontvangen deze box en de rest wordt (eveneens gratis) uitgedeeld via de verschillende loketten van de Sociale Dienst. Zo op het eerste gezicht een sympathiek voorstel.

 

Kernvraag is: Moeten we als gemeente geld hierin investeren in een tijd dat we voor enorme bezuinigingsmaatregelen staan?

Bereik je, door het geven van zo’n energiebox, dat mensen zich meer gaan inspannen om energiebewuster te zijn?

 

Nagenoeg ieder huishouden heeft een computer en internet. Beter zou zijn om op de gemeentelijke internetpagina voorbeelden te geven met welke middelen en maatregelen je de energienota omlaag kunt krijgen. Of je kunt verwijzen naar de vele andere websites, die informeren over energiebesparing en duurzaamheid. Die kosten vaak niets, maar gewoon ietsje meer inspanning: alle apparaten van de stand-by stand afhalen, minder lampen aan, de kachel een graadje lager etc.

Mensen, dus ook de minima, hebben ook een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om energiereductie. Goed voor milieu en portemonnee. Daar moet de gemeente zich niet al teveel mee bemoeien.

 

Het was dan ook te verwachten dat, behalve de SP en uiteraard HvH,  de andere partijen tegen stemden, hoe sympathiek het voorstel ook was.

 

Mirjam Kooloos

Verkiezingsprogramma