welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Wil een gemeente leefbaar blijven, dan behoort de openbare ruimte netjes gemeubileerd te zijn. Hier en daar een bankje is geen overbodige luxe. Maar soms worden bankjes geclaimd door de verkeerde types. Verschillende winkeliers tegenover de het marktplein op de kop van de Groest zijn de jarenlange provocaties van de vaste groep mensen die daar hele dagen rondhangen meer dan zat.

Hun enige activiteit is het afremmen van de klandizie, omdat zij luidruchtig zijn en zich bemoeien met klanten en hen van alles naroepen, onder onvloed van halve liters bier. En dat al vanaf negen uur 's morgens. Zij trekken zich niets van een bord op slechts enkele meters van hen vandaan waarop te lezen staat dat het verboden is om alcohol te nuttigen op straat.

De politie wordt zeer regelmatig gebeld door de winkeliers vanwege de overlast die deze mensen veroorzaken. Helaas richt een bezoekje van de politie niets uit. De onruststokers weten precies tussen de mazen van het net door te kruipen. Ze stuiven uiteen, verstoppen hun bier of schenken de alcohol in koffiebekers. Zodra de politie de bocht om is, hebben zij hun plaats op de bankjes alweer in genomen.

Met name een recent prachtig verbouwd restaurantje heeft veel te lijden onder deze vorm van overlast vanaf het bankje recht tegenover het etablissement.

De gemeente is hierover intensief benaderd en nadat de voorgevel van het restaurantje besmeurd was met eieren en mayonaise, is het bankje eindelijk weggehaald. Het stond al een tijd in de planning van de gemeente om de bankjes op de kop van de Groest te verwijderen en er fietsenrekken voor in de plaats te zetten, maar het was er nog steeds niet van gekomen.
Jammer dat het eerst tot een escalatie moest komen waar de krant direct melding van maakte voordat het bankje de volgende dag wel weggehaald kon worden...

Toch is de eigenaar van het betreffende restaurant nog bedreigd door de 'bankmensen'. Zodra het bankje weggehaald zou worden, zou hij de volgende zijn die weggaat van de Groest.

Leefbaar Hilversum vindt deze verpaupering een treurige ontwikkeling en meent dat het nooit zo ver had mogen komen. Veiligheid op straat, niet alleen 's avonds maar ook overdag! De Gemeente zal harder op moeten treden tegen dit soort situaties in het belang van alle burgers.

Mirjam Kooloos

Verkiezingsprogramma