welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht
DE BAVINCKSCHOOL BEKENT KLEUR

Dinsdagochtend 2 maart om half 11 zat de gymzaal van de Bavinckschool vol leerlingen van groep 8. Leerkracht Jantien van Leeuwen legde de leerlingen uit hoe democratie werkt en wat een verworvenheid het in Nederland is om democratisch te zijn.

Er werd over vier stellingen gediscussieerd, waarbij telkens twee debaters hun standpunt (één voor en één tegen) in twee minuten aan de leerlingen verwoordden.

1. In het centrum van Hilversum moeten meer camera’s komen;

2. Op alle nieuwe huizen moeten verplicht zonnepanelen worden geplaatst;

3. Winkels mogen op alle zondagen open zijn;

4. Er mogen wegen gebouwd worden bij de hei.

Afgevaardigden van Leefbaar Hilvertsum debatteerden mee over stelling 3. Wij zijn van mening dat winkeliers zelf mogen uitmaken wanneer zij hun zaak willen openen of sluiten, of dat nu op een zondag is of niet.

FRIS EN LEVENDIG DEBAT

De leerlingen mochten bij iedere stelling vragen voorleggen aan de politici. Van die mogelijkheid werd grif gebruik gemaakt. Hun vragen waren slim en goed doordacht. Het is geweldig dat kinderen op deze leeftijd al zo verstandig mee kunnen denken. Dit biedt perspectief voor de toekomst.

Het was een leuk en leerzaam debat, waaraan iedereen een steentje bijdroeg. Ik vond het erg bemoedigend te ervaren dat kinderen zo leergierig zijn en mee willen denken met de Hilversumse problematiek.

WAAR WAS HART VOOR HILVERSUM?

Bijna alle negen partijen waren er, behalve Hart voor Hilversum. Deze liet het afweten terwijl zij tijdens de Dag voor de Democratie nog uitgeroepen was tot kindvriendelijkste partij… Waarschijnlijk vanwege de pluche poppen die zij hebben uitgedeeld. In ieder geval niet op basis van inhoud en betrokkenheid.

Leefbaar Hilversum zou het een goed idee vinden om jaarlijks in ons mooie raadhuis een scholierendebat zoals dit te organiseren. De discussie van vandaag gaf daar alle reden toe.

Mirjam Kooloos

Verkiezingsprogramma