welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

Tijdens de begroting hebben wij onze afschuw uitgesproken over de passage over de huisvesting van kunstenaars. Het kwam er op neer dat kunstenaars wisten dat ze in tijdelijke woonruimte zaten en dat ze niet moesten zeuren. De wethouder gaf toe dat dat 'een ongelukkige formulering' was, dat hij zich wel degelijk realiseerde hoe groot het ruimteprobleem voor kunstenaars in Hilversum was, en daarmee leek de kous af.

'Weerspiegelingen' (Rob Jacobs), 'Vredesmacht' (Henni Haselaar), 'Zonder Titel' (Christie Rusche),
atelier Christie Rusche, het kunstenaarspand aan de Badhuislaan
en rechtsonder (zeer toepasselijk) 'You don't get what you pray for' (Wouter Stips)

Maar wat gebeurt er nu? Twee van de meest vooraanstaande kunstenaars in Hilversum die hun atelier aan de Badhuislaan hebben, moesten in de wandelgangen vernemen dat hun huurcontract vanaf de zomer 2009 niet verlengd zou worden.
Je zou denken dat een wethouder die passie voor cultuur heeft en begaan is met kunstenaars, hierover tijdig persoonlijk met de betreffende kunstenaars zou hebben gecommuniceerd. Maar nee, niets daarvan. Zelfs op de brief die de kunstenaars hem vervolgens stuurden heeft hij niet gereageerd. Toen wij de wethouder hierover vragen stelden was zijn enige antwoord dat hij inmiddels formeel de huur had opgezegd…
Wethouder Boog heeft ruimte nodig voor naschoolse kinderopvang en daarvoor moeten de kunstenaars wijken.

Dat kan zo zijn, maar daardoor worden de kunstenaars rechtstreeks getroffen en het is nog maar de vraag of er voor de achterblijvende kunstenaars aan de Badhuislaan nog wel een werkbare situatie is als daar straks 60 tot 80 kinderen aan het spelen zijn.
Het gaat hier om k
unstenaars die veel betekenen voor de creativiteit in Hilversum, die verbonden zijn aan Globe, die prijzen in de wacht slepen, die veel doen aan educatie en het kunstklimaat in Hilversum zéér positief beïnvloeden.

Waarom niet tijdig met hen om de tafel gaan zitten, eventuele alternatieven bespreken en respectvol met hun belangen omgaan? Dit vinden wij een heel verkeerd signaal.

Lees ook 'Kunstenaars tegen plan naschoolse opvang in school Badhuislaan' in de Gooi- en Eemlander

Verkiezingsprogramma