De trieste balans in Politiek Hilversum

Het is nu 7 maanden na de verkiezingen. 6 maanden na de totstandkoming van de nieuwe coalitie in Hilversum. En het is al weer bal. Er stapt zomaar een wethouder op. Nou zomaar? Zelden zagen wij een nieuwe wethouder zo schutteren in alle vergaderingen waar zij aanwezig was. Tenenkrommend was een term die door vriend en vijand gebezigd werd. Afgelopen woensdag in de gezamenlijke commissievergadering was het dieptepunt wel bereikt. Een wethouder die nergens antwoord op had of gaf, volkomen handelde in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken. Het was een wonder dat zij het einde van de avond haalde. Waarschijnlijk kwam dat alleen maar doordat de andere aanwezige raads- en commissieleden inmiddels te vermoeid waren om nog een motie van wantrouwen in te dienen.

Nu heeft zij blijkbaar de eer aan zichzelf gehouden of hebben ze haar ingefluisterd dat het echt zo niet verder kon, we zullen het nooit weten. De realiteit is wel dat het college nu nog maar uit 6 wethouders bestaat. En dan komt er een dilemma aan. Gaat Hart voor Hilversum een nieuwe wethouder aanleveren? En wordt dat er dan eentje van hetzelfde kaliber? Afgelopen woensdagavond droomden de meeste raadsleden van een comeback van Arjo Klamer. Een wethouder die dankzij een motie van Hart voor Hilversum werd weggestuurd. Nee die laatste partij kon natuurlijk betere mensen leveren, ook mensen zonder enige politieke ervaring en dit keer ook nog zonder enige inhoud. Je zou zeggen, keuze genoeg weer om de ontstane vacature in te vullen.

Maar gaan de andere coalitiepartijen het pikken dat er weer iemand op een wethouderspost terecht komt die ongeschikt is voor dat vak? Tja, het  wordt natuurlijk moeilijk uitleggen als je opeens zegt dat het ook met 6 wethouders kan. Maar als je zegt tegen Hart voor Hilversum, wij willen geen 2e wethouder meer van jullie, dan dreigt er misschien een crisis. Nee niet dat Karin Walters dan bezwaar gaat maken, als ze maar kan blijven zitten, da’s belangrijker dan welk principe dan ook. Maar misschien dat de fractie van Hart voor Hilversum dan gaat piepen? Ach nee, natuurlijk niet, die durven helemaal niets. Misschien komt er nog een laatste stuiptrekking van de heer Blok voor ie definitief in een busje wordt afgevoerd. Op veel bezoek hoeft ie daarna niet meer te rekenen gezien de reputatie die hij de afgelopen maanden heeft opgebouwd.

Wat in ieder geval weer is gebleken is,  oppositie voeren is een stuk makkelijker dan werkelijk een bijdrage leveren aan het bestuur. Beetje roeptoeteren dat het allemaal anders moet en na verkiezingswinst al je principes overboord zetten en onbekwame mensen inzetten als wethouder, nee daar scoor je mee. Dat het zover gekomen is, is ook verwijtbaar aan de andere coalitiepartijen, die stellen ook geen eisen blijkbaar aan toekomstige wethouders. Als ze zelf hun posten maar veilig kunnen stellen.

En wie is weer de grote verliezer in dit verhaal? De Hilversumse kiezer natuurlijk. Met name die kiezers die dachten met hun stem op Hart voor Hilversum iets te veranderen in Politiek Hilversum.

Mirjam Kooloos
Fractievoorzitter Leefbaar Hilversum

Laat een reactie achter