Geachte wethouder Kastje,

Gezien de klimaatverandering en de gevolgen ook voor Nederland maar dan nu specifiek voor Hilversum, want daar wonen wij ten slotte met elkaar, willen wij graag aandacht voor het volgende:

Door de stijgende temperaturen ontstaan er in ons land steeds groter wordende getale uitbraak van diverse rupsen/insecten. Sommigen zijn nuttig en anderen zien wij liever in mindere mate. Wij doelen hier op de Processierups.
Veel mensen hebben last gehad en mogelijk nog van de brandharen van deze rups.
De habitat van de Processierups is de Eik en daar zijn er nogal wat van in Hilversum. Er zijn biologen die vinden dat we meer moeten variëren in boomsoorten om dit probleem het hoofd te bieden. Om nu nog meer bomen om te zagen in Hilversum is echt onacceptabel.

Er zijn al berichten en berekeningen in de Gooi & Eemlander te lezen dat de gemeente heeft voorspeld dat dit probleem verviervoudigd gaat worden in de toekomst (de verwachting is dat dit volgend jaar al zal zijn). De bestrijding kost veel menskracht en dus geld en materieel.

Echter, er is ook een andere oplossing die is: duurzaam, ecologisch, economisch verantwoord, kostenbesparend op termijn maar bovenal preventief.

Namelijk: door het plaatsen van mezenkasten. Een mezenkoppel heeft voldoende voeding aan 4 a 5 eiken waar dan processierupsen in huisvesten. Er zal dan om de 4 eiken een mezenkast geplaatst dienen te worden om effectiviteit te bereiken.

De gebieden waar nu rood/witte linten hangen, zijn reeds gemarkeerd en dus al bekend bij de gemeente. Daar kunnen dan mezen(nest)kasten geplaatst worden.
De kasten moeten aan bepaalde maten voldoen (hoog en smal) zodat er uitsluitend mezen in komen. Wellicht een leuke, interessante opdracht voor de Tomin-groep.

Het geld wat nu besteed wordt aan bestrijding, kan aan preventie worden besteed.

Leefbaar Hilversum is benieuwd wat u van ons idee vindt.
We zien uit naar uw reactie.
Wethouder Wonen is er niet alleen voor mensen maar als Groen Linkser toch ook voor wonen voor dieren

Met vriendelijke groet,

Mirjam Kooloos
Fractievoorzitter Leefbaar Hilversum

Ben Bus
Commissie lid Duurzaamheid en Bereikbaarheid

Laat een reactie achter