Delen met je netwerk?

Leefbaar eist opheldering van college

Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

De renovatie van het voormalige ontsmettingshuisje aan de Orchideestraat, een monumentaal pandje naast het oude verpleeghuis aan de Neuweg, roept vragen op bij Leefbaar Hilversum. 

Zo is het de oppositiepartij opgevallen dat het pand een nieuw dak heeft gekregen. “Na een gesprek met de mensen die daar aan het werk waren vernamen we dat ze het aan het renoveren waren”, aldus Leefbaar-fractievoorzitter Mirjam Kooloos. “Daarnaast begrepen we dat het zou worden getransformeerd tot een woonhuis.”

Leefbaar is blij dat er ‘eindelijk’ iets gebeurt aan het pand, nadat dit al meerdere malen bij de gemeente is aangekaart. “Ook is er geregeld geopperd dat het een pracht project zou zijn om wellicht met statushouders op te knappen en er dan bijvoorbeeld een taalhuis van te maken of wel een buurtkamer.” Het verbaast de partij daarom dat de gemeente – eigenaar van het pand – er een woning van zou maken. 

Vraag is daarom ook of de gemeente nog wel eigenaar is van het ontsmettingshuisje én het onderliggende perceel. Zo niet, wanneer en aan wie is het verkocht? Is het in de openbare verkoop gegaan? 

De Orchidee

En is het huisje/terrein aan Dudok Wonen? De woningcorporatie heeft immers ook het terrein ernaast ontwikkeld. Dit gemeentelijk monument de Orchidee gerenoveerd, verduurzaamd en gerevitaliseerd mét behoud van originele stijlkenmerken. In totaal zijn hier dertig sociale huurappartementen. Maar dan roept het, aldus Leefbaar, nu wel de vraag op hoe dit ineens allemaal zo snel kan. Het gaat is immers niet in de planning van de nieuwbouw van het naastgelegen terrein meegenomen. 

Vraag is nu of het ontsmettingshuisje een woning wordt, wie dan de eigenaar is en is het een koop- of huurwoning. En als er geen woning van wordt gemaakt, wat dan wel? Leefbaar wil tot slot nog weten of er onderzoek is geweest naar welke bestemming het beste bij dit huisje past en of er overleg is geweest hierover met de buurt, erfgoedclubs en/of mensen van de monumentenafdeling?

Bron: Gooi en Eembode, 13 februari 2021
Link naar artikel in Gooi en Eembode: klik hier

Laat een reactie achter