Delen met je netwerk?
Topdrukte rond de Beatrixtunnel, tot ergernis van omwonenden.
© foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

De hele dag file, van de Jan van der Heijdenstraat tot aan de Beatrixtrunnel. Toeterende auto’s en fietsers die zich langs het verkeer moeten wurmen. Wordt dit onze toekomst, vragen omwonenden van de Beatrixtunnel in Hilversum zich bezorgd af nadat afgelopen weekeinde het verkeer voor hun deur vast stond.

Dat was het gevolg van de afsluiting van de Kleine Spoorbomen voor al het verkeer. Die waren van zaterdagochtend tot maandagochtend dicht omdat ProRail het spoor moest vernieuwen. En dat leidde volgens de omwonenden tot extreme drukte bij de tunnel.

,,Het was vooral zaterdag een gekkenhuis. Van negen ’s morgens tot een uur of half zes stond er file voor mijn deur”, zegt Nico Vink die in de Professor Kochstraat woont pal aan het begin van de tunnel. ,,De hele dag uitlaatgassen en lawaai. Als ons dat te wachten staat als straks de Kleine Spoorbomen permanent dicht zijn voor auto’s, dan zijn we mooi klaar. Het was niet alleen heel druk maar er werd ook de hele dag door getoeterd omdat auto’s niet door konden rijden.”

Knallende uitlaten

Ook Greo Weimer, secretaris van bewonersvereniging Oosterspoorplein en omgeving, woont aan de voet van de tunnel. ,,Het stond de hele dag vol. En we wisten van niks. ProRail geeft alleen de direct omwonenden van het spoor door dat er mogelijk overlast is door werkzaamheden. Maar wij horen niks en hebben net zoveel last door de omleidingen. Zeker nu de Oosterengweg ook nog afgesloten is. Maar weet je waar we ook gek van worden. De auto’s die ’s avonds door de tunnel racen. Met negentig kilometer per uur en knallende uitlaten. Die worden even extra aangezet. Het zijn gewoon wedstrijden die ze doen met elkaar. Levensgevaarlijk. Het gebeurt steeds vaker”, zegt Weimer.

Wennen

Volgens de gemeente Hilversum is de drukte afgelopen weekeinde bij de tunnel geen voorbode van wat komen gaat als de Kleine Spoorbomen dichtgaan. ,,We hebben het niet gemonitord dit weekeinde omdat twee dagen niet representatief is. Verkeer heeft minstens een maand nodig om aan nieuwe verkeerssituaties te wennen. Uit verkeersonderzoek van Royal Haskoning DHV weten we dat met het treffen van extra’s verkeersmaatregelen op het kruispunt Schapenkamp/Beatrixtunnel er straks extra verkeer op het kruispunt verwerkt kan worden.”

Leefbaar Hilversum

Leefbaar Hilversum heeft ook noodkreten ontvangen van diverse bewoners bij de Beatrixtunnel over geluidsoverlast en vraagt het college van burgemeester en wethouders om daar wat aan te doen en omgeving leefbaar te houden. De bewoners van de Entrada-appartementen kunnen met mooi weer amper nog op hun balkon zitten of de schuifpui open doen, meldt Leefbaar Hilversum. Ook ’s nachts gaat het hardrijden met veel lawaai door de tunnel door. De tunnel wellicht isoleren is een suggestie die Leefbaar Hilversum doet aan het college. ’De bewoners willen zelf actie gaan ondernemen en denken er aan om spandoeken op te hangen of zelfs de tunnel te blokkeren’, zo schrijft Leefbaar Hilversum aan het college.

Bron: Gooi- en Eemlander 9 juni 2021 door Susanne van Velzen

Laat een reactie achter