Mirjam Kooloos zal de kieslijst aanvoeren

Van alle politieke partijen in de Hilversumse gemeenteraad, die vier terug meededen aan de verkiezingen, heeft alleen Leefbaar Hilversum nog niet officieel laten weten wie de lijsttrekker namens de lokale partij wordt en of de eenmansfractie überhaupt wel meedoet aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het antwoord op die laatste vraag is ja.

Dat zegt de huidige fractievoorzitter van de partij Mirjam Kooloos. Zij zal ook – zegt zij – de lijst voor de komende verkiezingen aanvoeren. Ook commissielid Jacqueline van Oostveen staat zeer waarschijnlijk op de lijst. Meer namen zijn er – althans officieel – voorlopig niet. De kans is groot dat Ben Bus, jarenlang fractiemedewerker en toen Kooloos ziek was tijdelijk LH-raadslid, niet op de kieslijst staat.

Kooloos en Bus hebben elkaar sinds mei dit jaar niet of nauwelijks meer gesproken. Tijdens de behandeling van kadernota uitte Kooloos, zonder dat vooraf met Bus te bespreken, felle kritiek op het coronabeleid. Hoewel zij zich zelf niet als ‘wappie’ omschreef, was Bus not amused over haar kritiek. Sindsdien heeft Bus geen actieve rol meer gespeeld namens Leefbaar. Op de vraag van Kooloos om alsnog mee te doen aan de verkiezingen heeft Bus laten weten hierover te zullen nadenken. Hij wil dan wel eerst het verkiezingsprogramma zien. Dat is er nu nog niet. 

Praatjes vullen geen gaatjes

Ondanks het interne gedoe gaat Kooloos met veel enthousiasme de verkiezingen in. De partij zal alleen niet voorkomen op het Kieskompas. “LH vindt dat een partij vier jaren de kans heeft gehad om aan de kiezer te laten zien waar ze voor staat”, zegt zij. “Het Kieskompas biedt de weifelende kiezer de mogelijkheid om een soort van vraag-en-antwoordachtig format in te vullen dat dan uitkomt bij een formulering die aan jou de mooiste, sociaal gewenste antwoorden geeft. Je weet als kiezer dan eigenlijk nog steeds niks van omdat veel partijen ‘praatjes die vullen geen gaatjes-antwoorden/formuleringen’ geven.”

Bovendien,vervolgt Kooloos, moet de kiezer toch of zijn minst voor zichzelf kunnen beslissen of hij of zij voor een landelijke of een lokale partij wil kiezen. Ook vindt de lokale partij het meer dan voldoende is als de gemeente alle verkiezingsprogramma’s van de deelnemende partijen op haar website heeft staan. “Wel zo overzichtelijk. Voor degenen die vasthouden aan papier is er de Verkiezingskrant die een paar weken voor de verkiezingen verspreid wordt.”

Mooie beloften

Leefbaar snapt niet dat er überhaupt een Kieskompas is en vindt het dan ook overbodig. “Laat de kiezer zelf nadenken en geen hapklare brokken voorschotelen door het invullen van mooie stellingen en dan uitkomen bij een partij waarvan later blijkt dat al die mooie beloften helemaal niet ingelost gaan worden.” Daarmee doelt Kooloos vooral op die andere lokale partij Hart voor Hilversum. Jarenlang voerde Hart stevige oppositie, maar na de verkiezingen van vier jaar terug ging deze partij toch in een coalitie met D66 en de VVD. “Die zijn hun identiteit kwijtgeraakt”, vindt Kooloos.

Zij heeft nog wel geprobeerd de samenwerking op te zoeken met andere lokale partijen – behalve Hart voor Hilversum is er ook nog Democraten Hilversum en Hilversums Belang – maar dat heeft niets opgeleverd. “Het ziet ernaar uit dat er straks weer vier lokale smaakjes zijn voor de verkiezingen. Dat is wel jammer, maar het is niet anders. Het zou beter zijn de krachten te bundelen. Nu is het als kleine partij best zwaar.”

Bron: Gooi en Eembode
Tekst: Stefan van Hees
Foto: Bastiaan Miché

Laat een reactie achter